Dark Ocean

 

 

  Ooit schreef ik eens ergens

  Telkens weer word je teruggeworpen op jezelf, met jezelf, zakkend in je eigen zompige donkerte.
  En toch .... hou ik nu ook wel van die donkerte, die eigenlijk zo donker niet is.


  En eigenlijk is dat mijn uitgangspunt geweest bij dit stukje muziek. Ik probeer met dit stukje muziek de luisteraar mee te nemen in mijn donkerte waarin het nog niet zo verkeerd toeven is. In mijn ogen natuurlijk. Donker staat vaak in de schaduw van het licht en wordt vaak geassocieerd met 'verkeerd' of 'duivels'. Denk maar aan de mythologische 'Hades' met zijn onderwereld waarin zwarte bomen staan die de dood symboliseren.
  Iedereen kent donkerte, tegenslag of dieptepunten. Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf, maar dat is vaak niet mogelijk en zul je moeten dealen met daar waar je je bevindt. Dealen met de situatie waarin je, wellicht ongewild, terecht gekomen bent.
  Noem het een put, een diepe zee of een donker dal. We bedoelen allemaal hetzelfde, het is maar net hoe je ermee omgaat. Want zelfs in het diepste dal is er leven, stroomt er een beekje. En dan kun je eens omhoog kijken naar die hoge toppen, waarop het eens zo goed toeven was, maar waarvan je ongenadig naar beneden kunt vallen. Waarom zou je terug naar boven willen klimmen met de wetenschap dat het leven in dat donkere dal kleurrijker is dan je dacht ...

  Dit nummer heb ik opgedragen aan iemand die mij daarin heel goed kan volgen en aan de donkere diepte van de oceaan natuurlijk, waarvan ik denk dat het de oorsprong is van vele vormen van leven. Een aandachtig luisteraar attendeerde me op het fluitende geluid wat er te horen is. Het lijkt op het geluid waarmee walvissen met elkaar communiceren. Zo had ik het nog niet bekeken, maar vind het wel tekenend.
  Duik maar even met me mee en wees gerust. Aan het einde spoel je gewoon weer aan ...
  Synthesizer: Korg X50
  Opname: Boss BR600
  Mixage: Acoustica Mixcraft
  MP3 encoding: Augiograbber (LAME)

 

 

Ron Meuldijk  2009-2011

 MindPhasing